sobota 14. októbra 2017

Formy Wudang Kung fu

🐢 Formy Wudang Kung fu 🐍




Formy bojových umení, v čínštine tao lu, sú determinované sekvencie pohybov, ktoré sa študenti učia po dosiahnutí silných základov, čiže po cvičení kopov, postojov a úderov. Formy sú jednou z najdôležitejších častí všetkých tradičných bojových umení. Sú to bojové zostavy, ktoré učia žiakov ako sa dajú jednotlivé pohyby, kopy a údery plynulo kombinovať. Formami sa ďalej trénuje sila, adaptabilita, rýchlosť, vedomie a kontrola nad vlastným telom, koordinácia tela a mysle, rovnováha a pochopenie bojových aplikácií.. Pri cvičení bojových umení drilujeme pohyb stále dookola. Je to ako opracovávať hrot šípu k dokonalosti.  Na začiatku sa nám tieto pohyby zdajú neprirodzené, ale časom sa stanú našou prirodzenou súčasťou. Nakoniec, keď ich budete potrebovať na sebaobranu, tak ku vám prídu spontánne a bez vedomej myšlienky. Prax dáva zrodu schopnosti, technike a porozumeniu.  
Predávaním foriem z majstra na žiaka atď. sa zároveň zachovali jednotlivé štýly po tisícročia. Vo formách sú doslova zakódované bojové štýly, príbehy z bojiska, skúsenosti a praktické znalosti, ktoré treba odomknúť cvičením formy a jej porozumením.  
Wudang Kung fu je známe tým, že formy sú veľmi plynulé a majú svoj charakteristický rytmus, pri ktorom sú jemné a plynulé pohyby prerušené prudkými a explozívnymi údermi a kopmi.  Vo Wudang Kung fu existuje mnoho foriem, celkovo vyše 100, tuším, že dokonca až 300 foriem. Uvediem tie najhlavnejšie formy v poradí akým sa učia za sebou.
1.       Ji Ben Quan (Basic Fist)👊
Je to základná forma a prvá forma, ktorú sa žiaci Wudang Kung fu musia naučiť. Touto formou sa vytvára sila, vedomie nad telom a cvičia sa ňou základy. Obsahuje kombinácie základných postojov, úderov a kopov. Je to najjednoduchšia forma Wudang Kung fu, ale z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že je veľmi náročná, hlavne fyzicky. Obrovský zážitok bol keď ma ju učil majster, sedel bez slova na schodoch a pozoroval ma. Potom opravoval moje chyby a musel som ju robiť stále a stále znova. Keď už som fyzicky vôbec nevládal, tak mi povedal, že ešte 10 krát Ji Ben Quan a tréning je u konca. Pre predstavu, spraviť Ji Ben Quan jeden krát vás poriadne zničí.


2.       Xuan Gong Quan (Mystical Style Form)
Náročná forma, ktorá slúži na budovanie základov. Obsahuje v sebe všetky základné postoje, údery a kopy z Wudang Kung fu. Táto forma je známa najmä svojimi kopmi, pochádza zo severného štýlu Wudang Kung fu. Xuan Gong Quan ma majster začal učiť pár dní pred mojim odchodom, tak som sa ju nestihol naučiť celú. V tomto videu ju majster ukončí skorej, presne tam, kde som aj v cvičení musel prestať.



3.       Fu Hu Quan (Taming Tiger Form) 🐅
Táto forma bola vytvorená na ochranu hôr Wudang a chrámov pred nájazdmi banditov a taoistickí mnísi ju používajú na základný výcvik. Je to stará forma v ktorej Tiger predstavuje silného a zúrivého protivníka. Na to, aby ste porazili silného a veľkého protivníka vám nebude stačiť sila. Musíte byť plynulí, rýchli, uhýbať sa a presmerovať útoky. Musíte použiť všetky prostriedky, lakte, údery, kopy a páky na kĺby. Zároveň touto formou trénujete výdrž.  Údery a kopy sú v tejto forme veľmi rýchle, za čas v ktorom bežne urobíte jeden úder, tu urobíte aj tri. Fu Hu Quan je moja obľúbená forma a užíval som si každú sekundu jej výcviku v horách Wudang.


4.      Xuan Wu Quan (Xuan Wu Form)
Táto forma je tiež známa pod menom Yin & Yang forma, pretože obsahuje pohyby, ktoré sú tvrdé a mäkké, rýchle a pomalé. Je to forma stará vyše 1000 rokov, ktorú cvičili aj osobní strážcovia cisára. Jedná sa o pokročilú formu charakteristickú explozívnymi údermi s použitím vnútornej sily a nízkymi uzemnenými postojmi. Xuan Wu Quan cvičím veľmi rád, je to prvá forma ktorej inštruktážne video som si od majstra objednal. V horách Wudang v škole som pokračoval v jej cvičení. Bolo treba opraviť kopu chýb.


                5.       Long Hua Quan (Dragon Form) 🐉
Forma, ktorá imituje pohyby draka. Pochádza zo severnej tradície Wudang Kung fu a je známa najmä svojimi zložitými kopmi. Okrem kopov táto forma obsahuje aj údery dlaňou a päsťami, prehodenie protivníka a páky na kĺby.  Je to jedna z mojich najobľúbenejších foriem. 

6.       Wudang TaiYi Xuan Men Jian (Wudang Daoist Sword)
Už od staroveku si majstri Wudang Kung fu vyslúžili prestíž za ich dokonalé schopnosti s mečom. Hory Wudang sú preslávené najmä mečom. Meč je kráľom všetkých zbraní a narábanie s ním vyžaduje neporovnateľnú úroveň zručností. Cieľom tejto formy je vytvoriť jednotu medzi telom a mečom. Využívajú sa kruhovité a jemné pohyby na neutralizovanie a presmerovanie útokov protivníka. 

7.       Wudang Tai Chi 28 Shi (Wudang Tai Chi 28 Movements) 
Táto forma ako aj všetky ostatné formy Taiji používa mäkkosť na prekonanie tvrdého a pokoj na prekonanie pohybu. Je vhodná na posilnenie tela a sebaobranu. Cvičením tejto formy môžu ľudia premeniť silu vo vnútornú energiu a potom v ducha. Toto cvičenie kombinuje Kung fu s vnútornou alchýmiou a pomáha dosiahnuť dlhovekosť, jasnosť mysle a fyzickú silu. 

8.       Wudang TaiHe Quan (Wudang Great Harmony Fist) 
Pomerne nová forma, ktorú vytvoril majster Jing žijúci na vrchole hôr Wudang v 80. rokoch 20. storočia. Túto formu ma majster naučil v Purple Heaven Temple a potom som pokračoval v jej cvičení v majstrovej škole. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára